Składniki:
- filety z dorsza lub innej ryby ze skórą, 1,5 kg,
- cebule - 4 szt.,
- trzy jajka,
- przecier pomidorowy / koncentrat pomidorowy,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety umyc, osuszyć, pokroić na 4 cm kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w jajku, usmażyć na jasny brąz. Cebulę pokroić w półplastry zeszklić na patelni, dodać przecier, koncentrat, trochę pieprzu i soli, poddusić. Do garnka płaskiego emaliowanego lub szklanego naczynia wkładać warstwę ryby, warstwę masy z cebuli i pomidorów i tak na przemian. Na wierzch jeszcze warstwa masy. Spożywać po paru godzinach lub od razu. Smacznego!
Jak podawać?
Z chlebkiem lub ziemniakami. Można spożywać na zimno. Jeszcze lepsze na drugi dzień.
Uwagi:
Nie dodawać jarzyn, tak jak w typowej "rybie po grecku". Oczyszczenie i przygotowanie jarzyn wymaga dużo czasu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 26 zł |
Autor | Ziutek |