Składniki:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 żółtka,
- sól, szczypta gałki muszkatołowej.
Panierka:
- 3 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ugnieść z masłem, żółtkami, gałką i solą.
2. Z ciasta uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na 4 centymentrowe kawałki.
3. Każdy krokiet obtoczyć w mące, potem rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowo.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |