Kruszaniec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 9 żółtek,
- 3 białka,
- 300 g masła,
- 100 g śmietany,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki,
- 200 g orzechów laskowych,
- 200 g migdałów,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 350 g śliwek węgierek,
- 2 łyżki kakao.

Dodatki: cukier waniliowy do posypania, bułka tarta do wysypania blachy.

Jak przyrządzić?

1. I warstwa ciasta: mąkę przesiać z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać 3 żółtka, 100 g masła, 25 g cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, podczas zagniatania ciasta dołożyć łyżkę śmietany. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika.

II warstwa ciasta: orzechy laskowe zmielić w młynku do kawy, dołożyć łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać 3 żółtka, 100 g masła, 25 g cukru. Podczas zagniatania ciasta dołożyć dwie łyżki kakao i łyżkę śmietany. Także włożyć do zamrażalnika.

III warstwa ciasta: migdały sparzyć, obrać ze skórki i zrumienić w piekarniku w temperaturze 120 –130?C. Zmielić w młynku do kawy, zagnieść ciasto, dodając pozostałe składniki jak przy dwóch poprzednich warstwach. Zamrozić.Wszystkie przygotowane ciasta powinny chłodzić się w zamrażalniku godzinę czasu.

2. Śliwki umyć, obrać z pestek i pokroić w ósemki. Białka ubić z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

3. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć kolejno na tarce o dużych oczkach: I warstwę ciasta tak, aby pokryła całą powierzchnię blachy, a następnie II warstwę. Na warstwie ciasta z orzechami laskowymi i kakao ułożyć śliwki, a następnie pianę z białek i wszystko przykryć III warstwą ciasta (również startą na tarce). Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180?C około 40 minut.

Uwagi:

RADA:
Do ciasta można wykorzystać wiśnie lub inne owoce o lekko kwaskowym smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Autorbebovita

Kruszaniec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy