Składniki:
Składniki na biszkopty: 8 jajek, szklanka cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, niepełne 2 szklanki mąki torowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao. Składniki na krem: 10 żółtek, 30 dag cukru pudru, 6 dag cukru waniliowego, 2 kostki masła, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu (ewentualnie wódki). Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w połowie szklanki wody, 2 łyżki rumu lub ewentualnie wódki. Można dodać łyżeczkę cukru; masło lub margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy, do ozdoby: posypka, wiórki kokosowe, kakao, kawa rozpuszczalna lub dekoracje z płatków, jak kto woli.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić wszystkie jajka (w całości) ze szklanką cukru na bardzo puszystą pianę (najlepiej, gdy jaja nie są prosto z lodówki). Przemieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Do jednej trzeciej masy dodać kakao, a pozostałe dwie trzecie masy pozostawić takie, jakie są. Masy przelać do uprzednio wysmarowanych i oprószonych bułką tartą blach. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. Uwaga: aby ciasto równo wyrosło, należy wysmarować tylko dno blachy, a boki zostawić suche. Biszkopt wtedy rośnie równomiernie i nie odchodzi od ścianek. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów biały placek przeciąć na dwa blaty (osobiście przecinam biszkopt żyłką lub zwykłą nitką). Placki skropić przygotowanym ponczem. Krem: Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie miskę włożyć do kąpieli wodnej (wrzątek) i ubijać mikserem aż do białości - masa musi zgęstnieć, smakiem i wyglądem ma przypominać kogel-mogel. Odstawić masę do ostygnięcia, następnie utrzeć 2 kostki masła do białości. Do masła dodać po łyżce uprzednio zrobionej masy i ubić mikserem, dodać 2 łyżki rumu i dalej ubijać. Gotowy krem podzielić, czyli do osobnej miski przełożyć jedną trzecią kremu. Do jednej masy dodać kakao (1/3 masy), a do drugiej kawę rozpuszczalną (2/3 masy). Obie masy ubić, by składniki się połączyły. Jasny placek pozsmarować połową kremu kawowego, przykryć ciemnym biszkoptem i rozsmarować na nim cały krem kakaowy, przykryć trzecim białym biszkoptem i posmarować resztą kremu kawowego. Tort idekorować wg uznania. Ja boki tortu obsypuję posypką czekoladową Schwartau, na wierzchu tortu robię kleksiki łyżeczką i obsypuję je przez sitko słodkim kakao. Polecam też czekoladowe płatki w kształcie kawy.
Jak podawać?
Wg uznania, według własnej wyobrażni i dostępnych składników.
Uwagi:
Tort wspaniały, od kilku lat gości na moim stole i wszyscy są zadowoleni, dla dzieci polecam wersje bez alkoholu. Dużo jajek, ale naprawdę warto, tort dość pracochłonny, ale wart tych straconych minut. Przepis można modyfikować wg uznania. w razie pytań chętnie odpowiem mailowo.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | katarzynagaj@onet.eu |