Składniki:
Placek miodowy: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 10 dag cukru zwykłego, 1 jajko.
Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 1 kostka margaryny, 1/2 l mleka.
Krem z jabłek: 1 kg jabłek, 1 szklanka cukru, 1 galaretka czerwona, 1 galaretka żółta.
Jak przyrządzić?
Upiecz cienki biszkopt jasny.
Placek miodowy: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp. 160-180 stopni C, przez 40 min.
Krem budyniowy: Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać, stopniowo, ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na cztery części.
Krem z jabłek: Obrane jabłka gotować do miękkości.Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I części dodać czerwoną galaretkę, do II części żółtą galaretkę.
Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek w galaretce czerwonej - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek w galaretce żółtej - krem budyniowy - placek miodowy.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |