Składniki:
7 jaj, 1 szklanka cukru, 2 pełne łyżki sypkiego kakao, 5 pełnych łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag włoskich orzechów, 5 białek, 20 dag cukru kryształu, 1 1/2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 l mleka, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 20 dag cukru, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny.
Jak przyrządzić?
I Placek:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
II Placek:
Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 80 stopni C przez 30-40 min.
Krem:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka: I Placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, mikser, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |