Składniki:
1 kostka margaryny, 6 jaj, 25 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki amoniaku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki orzechów włoskich, mielonych, 2 łyżki kakao, 1 galaretka czerwona, 1 galaretka żółta, 2 śmietany w proszku "Śnieżka", 1 szklanka mleka.
Jak przyrządzić?
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i odrobinę wanilii. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki: biały bez dodatków, z orzechami mielonymi, z kakaem. Piec w temp. 180 stopni C przez 30 min. "Śnieżkę" ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę.Przełożenie placka:Białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, trzepaczka, miska.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |