Składniki:
1 kg sera, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jaj, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka maku, 1/2 czerwonego kisielu.
Jak przyrządzić?
Ser zemleć. Dodać żółtka, cukier i utrzeć. Z białek ubić pianę i dodać do sera, lekko zamieszać.
Ciasto: Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać proszek z mąką i olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko zamieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej części dodać kakao, do drugiej - mak, do trzeciej - kisiel.
Przygotowanie do pieczenia:
Do formy nałożyć równo ser. Na ser układać łyżeczką ciasta: kakaowe, czerwone i z makiem, na przemian, tworząc małe pola szachownicy.
Piec w temp. 160-180 stopni C przez 60 min.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, miska, trzepaczka.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |