Składniki:
Placek kakaowy:
7 jaj, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku.
Placek nugatowy:
5 białek, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka miodu, 25 dag drobno posiekanych orzechów, 1/3 szklanki bułki tartej.
Krem:
5 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 1 1/2 kostki masła, 4 łyżki kakao, 50 ml spirytusu.
Wiśnie drylowane.
Jak przyrządzić?
Placek kakaowy:
Przygotować biszkopt. Upiec i przekroić lub upiec 2 placki.
Placek nugatowy:
Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni C przez 30 min.
Krem:
Wymieszać mleko, cukier, mąki, żółtka i cukier waniliowy. Zagotować i przestudzić. Do kakao dodać tyle gorącej wody, by powstała gęsta masa.Masło utrzeć, dodając wystudzony krem, spirytus i masę kakaową.
Przełożenie placka:
Placek kakaowy - krem - wiśnie - krem - placek nugatowy - krem - wiśnie - krem - placek kakaowy - polewa.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |