Składniki:
1 litr mleka, śmietana 400 ml, masło, 1 szklanka cukru pudru, 5 jaj, 2 kieliszki wódki, 2 łyżki kakao, galaretka cytrynowa (lub inna), owoce do przybrania wg uznania, 2 opakowania herbatników.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować, w tym czasie utrzeć jajka ze śmietaną. Gdy mleko się zagotuje, wlewać powoli jajka utarte ze śmietaną, ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło), aż utworzy się twaróg. Odcedzić przez sito twaróg i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem i dodawać po trochu twaróg dalej ucierając, na koniec dodać wódkę. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, na to połowę masy. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wyłożyć na górę. Wierzch udekorować owocami i zalać tężejącą (nie stężałą) galaretką. Schłodzić w lodówce ok. 1,5-2 godz.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, sito, tortownica (może być blaszka).
Jak podawać?
Schłodzoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | BIUTKA |