Składniki:
1 główka kapusty włoskiej, 3 średniej wielkości cebule, 2 jaja, majeranek, sól, pieprz, tarta bułka.
Jak przyrządzić?
Poszatkowaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie do momentu, kiedy będzie prawie miękka. Następnie odcedzamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody, robimy to dość intensywnie, kapusta musi być prawie sucha. Krychaczem do ziemniaków lekko rozdrabniamy kapustę, do niej dodajemy jaja (całe), cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, sól, pieprz do smaku. Na sam koniec wsypujemy tartą bułkę (tyle żeby można formować kotleciki). Uformowane kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Jak podawać?
Można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Uwagi:
Kotleciki smakują równie dobrze na zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | zoja47 |