Składniki:
Na Ciasto:
3 szklanki mąki (zwykłej), 1 szklanka pogrzanego mleka (nie za gorące), szczypta soli i cukru, 8 dag drożdży, 3 łyżki oleju, 2 jaja, ketchup, 1 kg. pieczarek, 2 papryki duże np. czerwone, szynka lub kiełbasa (według gustu), kostka sera żółtego i przyprawy np. oregano, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do drożdży wlać pół szklanki mleka (wymieszać), postawić aż do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zmieszać z resztą mleka, dodać sól, cukier, 3 łyżki oleju, jaja i wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszać. Pieczarki kroimy razem z papryką w kostkę. Podduszamy na ogniu (papryka straci smak surowego). Szynkę lub kiełbasę kroimy w kosteczkę, ser trzemy na grubych oczkach. Na ciasto kładziemy ketchup i posypujemy składnikami oraz przyprawami. 5 minut przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika posypać serem. Piec ok. 20 minut.
Uwagi:
Nie radzę dawać koncentratu pomidorowego, ponieważ może być za kwaśny. Podane składniki są na dużą blachę od ciasta.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | Smaczek :) |