Składniki:
Ziemniaki, boczek wędzony, śmietana (lub jogurt naturalny), przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób.Boczek pokroić w dość grubą kostkę, lekko podsmażyć, nie dopuszczając do powstania skwarek. Kartofelki utłuc drewnianą pałką (nie wiedzieć czemu, ale sprawdza się najlepiej:) na gładkie pure, po czym dodawać kolejno: boczek razem z tłuszczykiem wytopionym podczas smażenia, śmietanę (aż do uzyskania aksamitnej konsystencji), wreszcie posiekany szczypiorek. Ewentualnie doprawić solą (ostrożnie - choćby sam wędzony boczek zawiera jej sporo) i pieprzem.
Jak podawać?
Na talerzu formować ziemniaczane kule. W osobnym naczyniu podać mocno schłodzone zsiadłe mleko, lub maślankę. Pałaszować łychą, dobierając na przemian.
Uwagi:
Jeśli potrawa wydaje się komuś niedostatecznie staropolska, jako dodatek proponuję tradycyjną mizerię. Nie wiecie jak ją przyrządzić? Spytajcie babcię.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Jacek |