Ziemniaczane puree ze zsiadłym mlekiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ziemniaki, boczek wędzony, śmietana (lub jogurt naturalny), przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób.Boczek pokroić w dość grubą kostkę, lekko podsmażyć, nie dopuszczając do powstania skwarek. Kartofelki utłuc drewnianą pałką (nie wiedzieć czemu, ale sprawdza się najlepiej:) na gładkie pure, po czym dodawać kolejno: boczek razem z tłuszczykiem wytopionym podczas smażenia, śmietanę (aż do uzyskania aksamitnej konsystencji), wreszcie posiekany szczypiorek. Ewentualnie doprawić solą (ostrożnie - choćby sam wędzony boczek zawiera jej sporo) i pieprzem.

Jak podawać?

Na talerzu formować ziemniaczane kule. W osobnym naczyniu podać mocno schłodzone zsiadłe mleko, lub maślankę. Pałaszować łychą, dobierając na przemian.

Uwagi:

Jeśli potrawa wydaje się komuś niedostatecznie staropolska, jako dodatek proponuję tradycyjną mizerię. Nie wiecie jak ją przyrządzić? Spytajcie babcię.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
AutorJacek

Ziemniaczane puree ze zsiadłym mlekiem: Podobne przepisy

Ziemniaczane puree ze zsiadłym mlekiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy