Składniki:
Makaron rurki, śmietana - może być 18%, 400 ml, kiełbasa np. toruńska 500g, gałka muszkatołowa, cebula 1, sól, pieprz, tłuszcz: masło lub oliwa,
natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu nie rumieniąc. Dodać kiełbasę drobno posiekaną, podsmażyć do zrumienienia. Zalać śmietaną, dodać gałkę, zagotować mieszając - i 10 minut na małym ogniu, żeby się przegryzło. Można dodać sól i pieprz do smaku. Makaron ugotować w międzyczasie, połączyć z sosem, posypać natką pietruszki.
Uwagi:
Kiełbasa powinna być z tych, które dobrze nadają się do smażenia czy pieczenia przy ognisku. Raczej z tych prawdziwych, w każdym razie nie polecam typów faszerowanych środkami wiążącymi wodę, powinna się normalnie podsmażyć. Śmietana: ja używam 18, kiedyś na próbę zrobiłem 36, też było dobre ale po co tyle kalorii. Ilość dodanej gałki: sporo. Niech każdy sam wyeksperymentuje. W każdym razie powinien być jednocześnie wyczuwany kwaśnawy smak śmietany, pikantna nuta gałki i smażono- mięsna kiełbasy. Sól i pieprz: właściwie obejdzie się, lepiej zachować kwaśno- śmietanową nutę.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | wera95 |