Składniki:
- pszenny chlebek (np. ciabatta) albo kawiorka,
- 2 duże pomidory,
- 2-3 ząbki czosnku,
- parę listków bazylii,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- parmezan w grubych wiórkach do posypania.
Jak przyrządzić?
Pomidory pokroić na trochę grubsze plasterki - chlebka ukroić (kromki 1,5-2cm grubości) tyle, żeby starczyło pomidora na wierzch każdej. Posmarować je oliwą z oliwek. Pokroić czosnek na cienkie platerki. Obłożyć kromki pomidorem, a następnie czosnkiem - posolić, popieprzyć, przykryć listkiem bazylii i jeszcze trochę skropić oliwą. Wstawić do piekarnika - takie lepsze, bo chrupiące z obu stron (jak nie przypala, bo mi przypala, więc robie w opiekaczu) - czas ok. 10 minut, ale mogę się mylić, bo rzadko w nim robię albo na grilla w mikroweli (4-6 minut - w zależności od mocy kuchenki - trzeba wyczuć). W każdym razie należy wyciągnąć jak brzegi chlebka będą mocniej przyrumienione. Posypać parmezanem i skonsumować.
Jak podawać?
Jako przekąskę, i wtedy gdy ma się na to ochotę. Można zrobić też z mozzarellą - wtedy plasterek serka pod pomidorka i już raczej zrezygnować z parmezanu.
Uwagi:
Dobra rzecz dla miłośników czosnku.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | alraune |