Składniki:
Warzywa: 4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera (jak mały to cały), por, kilka różyczek kalafiora (może być mrożonka warzywna, ale ja zdecydowanie wolę ze świeżych warzyw:). 2-3 skrzydełka lub kawałek jakiegoś innego mięska, np. żeberek, liść laurowy (2 szt.), kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Do kluseczek: mąka i woda (na oko).
Jak przyrządzić?
Skrzydełka gotujemy w 2 litrach wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jak się zagotuje, dodajemy pokrojone warzywa (marchew i por w plasterki, pietruszka i seler w kostkę, kalafior - małe różyczki). Ziemniaki jak do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, robimy kluseczki: 5 łyżek mąki wyrabiamy z wodą, tak jak ciasto na makaron czy pierogi. Odrywając po malutkim kawałeczku wrzucamy do wrzącej zupy. Przyprawiamy całość pieprzem i solą, można zaprawić śmietaną oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Jak podawać?
w miseczkach, doskonała na zimne popołudnia;)
Uwagi:
Zupa może być bez kluseczków, ale ja robię ją zawsze z nimi, można dodawać dowolne warzywa wg upodobań.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Lolamanola |