Zupa warmińska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 2 cytryny,
- śmietana,
- włoszczyzna,
- ziemniaki,
- czosnek.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę (z siatki w warzywniaku) kroimy na kostki, wrzucamy do gotującej się wody. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz i majeranek, jajko i bułkę tartą. Robimy kulki z mięsa i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy tak ok 20 min. (na spokojnym ogniu) . Następnie łyżkę mąki dodajemy do kubeczka śmietany i zaklepujemy zupę. Teraz 4 ząbki czosnku (należy zgnieść i dodać do zupy) oraz sok z tak ok 1-2 cytryn . Pieprz i sól do smaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Smaczne.

Uwagi:

Podawane na weselach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje8 porcji
Kalorycznośćbardzo dużo
Przybliżony koszt20 zł
Autorpiotrkot

Zupa warmińska: Podobne przepisy

Zupa warmińska: wypróbuj również

Powiązane Tematy