Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 2 cytryny,
- śmietana,
- włoszczyzna,
- ziemniaki,
- czosnek.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę (z siatki w warzywniaku) kroimy na kostki, wrzucamy do gotującej się wody. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz i majeranek, jajko i bułkę tartą. Robimy kulki z mięsa i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy tak ok 20 min. (na spokojnym ogniu) . Następnie łyżkę mąki dodajemy do kubeczka śmietany i zaklepujemy zupę. Teraz 4 ząbki czosnku (należy zgnieść i dodać do zupy) oraz sok z tak ok 1-2 cytryn . Pieprz i sól do smaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Smaczne.
Uwagi:
Podawane na weselach.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | piotrkot |