Składniki:
6-7 średniej wielkości jabłek,
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
- 2 szkl. mąki szymanowskiej,
- półtorej szklanki cukru,
- 3 łyżki stołowe oleju (NIE OLIWY!!!),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 całe jajka.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne pokroić w drobne cząstki. Przełożyć do miski i zasypać półtorej szkl. cukru i opakowaniem cukru waniliowego i pozostawić na godzinę. Następnie dodać 3 całe jajka, orzechy, mąkę, 3łyżki oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką i wlać do tortownicy uprzenio wysmarowanej margaryną np. Kasią. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45-55 minut.
Uwagi:
Orzechy dobrze kupić łuskane i zmielić własnoręcznie.W ten sposób zapobiegniemy temu że nie trafimy w trakcie konsumpcji na łupiny których niestety trafia się sporo. Dlatego łuskane orzechy też należy dokładnie przebrać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Iza |