Składniki:
- 400g gotowanej wołowiny (np. z rosołu),
- 2 pory,
- 2 czerwone papryki,
- 150g startego żółtego sera,
- sól, biały pieprz, oregano,
- 2 łyżki oleju, tłuszcz do formy.
Ciasto:
- 250g mąki,
- ok. 1/4 szklanki letniej wody wymieszanej z 1/4 szklanki mleka,
- 50g drożdzy,
- łyżka oleju,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Drożdze wymieszać z łyżką mąki i połową mleka z wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, połączyć z resztą mąki, wodą z mlekiem, łyżką oleju, 1/2 łyżeczki soli, szczyptą gałki muszkatołowej. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Mięso zemleć. Pory umyć, oczyścić, pokroić w kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzać. Podsmażyć na nim pory i mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano.
Z ciasta uformować krążek. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na wierzchu rozłożyć mięso z porami. Posypać serem. Piec 25 minut w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku. Po 10 minutach posypać kostkami papryki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 441 kcal / porcja |
Autor | Agnes |