Spaghetti z sosem cytrynowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Składniki na 4 porcje:
- 1 cytryna;
- 150 g gotowanej szynki (jeśli brak można użyć wędzoną polędwicę wieprzową);
- 3 łyżki masła;
- paczka spaghetti;
- olej, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku.

Jak przyrządzić?

Cytrynę sparzyć, obrać, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. UWAGA! Bardzo ważne jest to, by na skórce nie było białych części owocu! Z cytryny wycisnąć sok do jakiegoś pojemnika. Szynkę pokroić w cienkie paski.W garnku roztopić masło, dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Spaghetti ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.Makaron włożyć do garnka z sosem, dodać szynkę. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać na podgrzanych talerzach (np.: minuta w mikrofali). Porcje ozdabiać tymiankiem.....

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćok. 550 kcal/porcja
AutorSamsapiel

Spaghetti z sosem cytrynowym: Podobne przepisy

Spaghetti z sosem cytrynowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy