Składniki:
- 15 dag mąki,
- 16 dag cukru pudru,
- szczypta soli,
- skórka otarta z 1/4 cytryny,
- 1 jajko,
- 7 dag schłodzonego masła,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 łyżka margarny do posmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Wymieszać mąke ( 1-2 łyzodłożyć) z 6 dag cukru pudru solą i skórką z cytryny dodac jajko. Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące. Szybko zagnieść kruche ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkować ciasto grubości 3-4 mm i foremką wyciąć serduszka. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, stolnica, foremki do wycinania ( niekonieczne serduszka).
Jak podawać?
Można zrobić lukier i je posmarować, posypać posypką lub wiórkami kokosowymi. Według upodobań.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Pina |