Składniki:
- 50 dag mąki,
- 3 dag drożdzy,
- 1 szkl. letniego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 żółtko do posmarowania bułek,
- sezam lub mak do posypania.
Jak przyrządzić?
Do małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzec je z cukrem, dodac 1 łyżeczke mąki i dolac 0,5 szkl. letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę i sól dodać resztę mleka i wyrośniete drożdże. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyc na stolnice obsypaną mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać bułki. Ja robie to za pomocą filiżanki, bo ma większy obwód niż szklanka. Wierzch bułek naciać nożem, tylko nie za głęboko. Bułki przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, smarujemy rozmąconym żółtkiem obsypujemy makiem lub sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni przez 20 min.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Aneta |