Składniki:
- 30 dkg tłustego białego sera,
- 1/2 kostki masła,
- 3 żółtka (świeże),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dkg biszkoptów,
- 1 szklanka świeżych malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka wiśniówki lub rumu,
- 25 dkg świeżych malin (lub truskawek) do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Maliny ze szklanki zasypujemy dwiema łyżkami cukru, mieszamy i zostawiamy, żeby puściły sok. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku oraz przeciśnięty przez maszynkę do mięsa ser.Do malinowej pulpy wlewamy alkohol, mieszamy.Na salterce bądź tortownicy układamy spód z biszkoptów (można pokruszyć tak, aby przykryły całe dno), na to wykładamy warstwę pulpy malinowej, na nią masę serową, znów warstwę biszkoptów, potem znów warstwę pulpy i warstwę serową (tak aby powstała półkula).Całość wstawiamy na 2 h do lodówki (przykryć, żeby nie wchłaniała zapachów). Przed podaniem ozdabiamy owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |