Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka margaryny Kasi,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka,
- 1 duży kubek śmietany,
- 1,5-2 kilograma jabłek,
- cynamon.
Jak przyrządzić?
Mąke, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kostkę Kasi wyrobic ręką na sucho. Nastepnie dodać jajko i żółtka i cały kubek śmietany. Wyrobić na jednolitą mase. Jabłka obrać i zetrzeć na duzym oczku lub posiekac w cienkie plasterki. Połowe ciasta wyłozyc na dno blaszki i wygładzic moczoną w wodzie ręką. Na ciesto wyłożyć jabłka posypać cukrem i cynamonem. Na góre druga połówa ciasta i znowu gładzimy namoczoną reką. Wierzch ciasta posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny (lub ciut dłużej).
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło:)) Podana z bitą śmietanką. Jak dla mnie jest rewelacyjna ciasto ma wspaniały smak. I chyba zawsze się udaje :)) (ale nawet zakalec jest pyszny :))) Smacznego !!
Uwagi:
Zapomniałam napisać ze blaszkę wykladamy papierem do pieczenia. Proszę się nie przerażać, że ciasto wyjdzie takie klejące i lepiące sie do rąk. Właśnie takie ma być. Dlatego ważne jest moczenie ręki pod wodą bo inaczej nie da rady :))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lucky |