Brystolka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 5 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki + kakao,
- 2 łyżki mąki ziemiaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
- 1 litr smietany 30% (słodkiej!!!) schłodzonej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Potem dodać żółtka i zmiksować. Do powstałej masy dodac makę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i maką ziemiaczaną.
Piec ok. 20 min. (160*C).

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno i ubijając dodawać cukier puder.
Po posmarowaniu przekrojonego biszkoptu kakaowego posypać kakao.

Potrzebne przybory:

Wysoka miska i mikser (lub jeśli ktoś ma robot, to wszytko załatwi).

Jak podawać?

Najlepiej schłodzic ją przed podaniem, bo wtedy ciasto nie będzie zbyt mocno nawilgotniałe przez śmietanke - konieczne są talerzyki i łyzeczki do jedzenia!!!

Uwagi:

Po posmarowaniu najlepiej odstawić na 2 godzinki, żeby ciasto troszkę nawilgotniało.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorfinduilas

Brystolka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy