Składniki:
- 5 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki + kakao,
- 2 łyżki mąki ziemiaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 1 litr smietany 30% (słodkiej!!!) schłodzonej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Potem dodać żółtka i zmiksować. Do powstałej masy dodac makę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i maką ziemiaczaną.
Piec ok. 20 min. (160*C).
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno i ubijając dodawać cukier puder.
Po posmarowaniu przekrojonego biszkoptu kakaowego posypać kakao.
Potrzebne przybory:
Wysoka miska i mikser (lub jeśli ktoś ma robot, to wszytko załatwi).
Jak podawać?
Najlepiej schłodzic ją przed podaniem, bo wtedy ciasto nie będzie zbyt mocno nawilgotniałe przez śmietanke - konieczne są talerzyki i łyzeczki do jedzenia!!!
Uwagi:
Po posmarowaniu najlepiej odstawić na 2 godzinki, żeby ciasto troszkę nawilgotniało.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | finduilas |