Składniki:
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody sodowej (mineralnej),
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyzki kakao,
- 3 łyżki mąki,
- zapach: rumowy, migdałowy, śmietankowy (do wyboru).
Jak przyrządzić?
Ubić pianę, następnie dodać cukier, żółtka i makę z proszkiem i olej (ciagle mieszając), a na końcu wodę sodową. Ciasto podzielić na pół:- do jednej cześci dołożyć 3 łyżki kakao,- do drugiej 3 łyzki mąki i zapach.Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wlewać cisto po 2 łyżki na środek tortownicy na zmianę - raz białe raz ciemne, ciasto wówczas będzie się rozpływać.Piec na małym gazie ok. 150-180 stopni.
Potrzebne przybory:
2 miski, ubijaczka, łyżeczka, łyżka, szklanka.
Uwagi:
Trzeba pamiętać o mieszaniu podczas dodawania pierwszych produktów do ubitej piany , ponieważ w wypadku nie mieszania powstają małe grudki.Najlepiej jest uzyć do tego tortownicy okrągłej!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | liwuś |