Składniki:
- 4 białka,
- 150 g cukru,
- 150 g migdałów lub orzechów laskowych,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- mała torebka cukru waniliowego,
- szczypta startej skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 65 g masła,
- 50 g margaryny,
- 200 g czekolady,
- 50 g cukru pudru,
- 6 łyżek stołowych wody.
Jak przyrządzić?
Białka ubij ręcznie lub mikserem na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier kryształ. Łuskane migdały lub orzechy zmiel w młynku do kawy. Dodaj je do ubitej piany i ostrożnie wymieszaj. Wsyp mąkę kukurydzianą, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę oraz olej. Dokładnie wyrób ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 oC. Płaską blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na blachę małymi porcjami (łyzeczka) wykładaj niewielkie porcie ciasta. Wstaw blache do piekarnika na około 15 min. Po upieczeniu zdejmij ciasteczka z blachy i ułuz na papierowym ręczniku kuchennym. Kiedy ostygną, każde posmaruj glazurą. Przygotuj ją w następujący sposób: w kompieli wodnej rozpuść czekoladę (najlepiej gorzką), dodaj do niej cukier puder, wode i stale mieszając, gotuj, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Polewą posmaruj wszystkie ciasteczka i odstaw do ostygnięcia.
Uwagi:
Smarując ciasteczka polewą, najlepiej posługiwać się szerokim pędzlem kuchennym przeznaczonym wyłącznie do tego celu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 345 kcal |
Autor | KUCHARKA |