Mleko roślinne - weganie walczą z wiatrakami
DANUTA CAPIGA • dawno temuChoć nazwa mleka odnosi się jedynie do wydzieliny gruczołów mlecznych samic ssaków przyjęło się, że napoje roślinne, które mają je zastępować, również nazywa się mlekiem.
Głównym atutem mleka krowiego jest to, że stanowi ono cenne źródło wapnia, białka oraz witamin, szczególnie tych z grupy D.
Mleko pochodzenia roślinnego także zawiera te składniki, niektóre z nich w zbliżonych ilościach, co mleko krowie, zwłaszcza jeśli chodzi o aminokwasy i witaminy. Mleko roślinne adresowane jest do osób nie spożywających produktów pochodzenia zwierzęcego, a także do tych z nietolerancją laktozy.
Według większości mleko krowie jest produktem naturalnym od dawien dawna. Cóż, dziś niewiele osób ma dostęp do naturalnego mleka krowiego. Mleko pochodzące od krów z wielkich farm to nie to samo, co mleko krów pasących się na pastwiskach. Krowy karmione są paszami, do których dodaje się antybiotyki i inne lekarstwa, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się chorób w tak ogromnych chlewniach.
Mleko roślinne to całe bogactwo najróżniejszych smaków i aromatów. Napój ten można uzyskać z różnych roślin zbóż (np. ryż, owies) orzechów (orzechy włoskie, kokos, migdały), warzyw (soja). Można je przygotować w domu, gdyż te sklepowe jest stosunkowo droższe i wzbogacone różnymi dodatkami. Proces przygotowania odbywa się według tego samego schematu. Należy zalać szklankę orzechów czy migdałów, czy ryżu wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Następnie trzeba je zmiksować i odcedzić przy pomocy gazy rozłożonej na sitku. Tak przygotowane mleko najlepiej trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i spożyć w ciągu 2–3 dni. Można dodać do niego szczyptę soli, cukier, miód, kakao, wanilię, cynamon. Po odcedzeniu mleka pozostaje nam produkt uboczny, który można wykorzystać do deserów, ciasta, ciasteczek itd.
Zwolennicy mleka krowiego mogą czasami skorzystać z mleka roślinnego, aby skosztować nowych smaków oraz dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych. Poza tym mleko jest przyrządzane na bazie wody, co dodatkowo nawadnia nasz organizm.
Zdjęcie: ROS-SWEET Sp. z o.o., orzechy.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze