Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 całe jaja,
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki octu,
- pół szkl. cukru,
- pół kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże i margarynę, dodać ocet. Wlać wszystko do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, starannie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i wstawić do lodówki (TAK !!!) na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do blaszek, poczekać aż podrośnie i wstawic do piekarnika nagranego do temp.180 o C. Sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone. Piecze sie około 45 min.Można upiec z kruszonką lub owocami, albo zrobić dwie rolady z nadzieniem.
Potrzebne przybory:
Miska do wyrobienia ciasta, 2 blaszki do upieczenia.
Uwagi:
Jest to ciasto podstawowe drożdżowe, można dodawac rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można różnymi zapachami uszlachetniać. Ja osobiscie lubię z nadzieniem z białego sera lub maku, robiłam również z powidłami i z marmoladą z jabłek. Z tej ilości składnikow wychodzą 2 blaszki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Prababcia Ania |