Składniki:
Porcja dla 2 osób:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 duże pomidory,
- 1 mała cebula,
- 15 dkg pieczarek,
- przyprawa do kurczaka,
- bazylia,
- oregano,
- sos tabasco (może być chili),
- sól,
- olej.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka wkladam na patelnię, solę, obsypuję przyprawą do kurczaka i smaże na oleju, aż stanie się miękka. W tym samym czais wkladam do rondla ( lub małego garnka)pieczarki, dodaję oleju, solę i duszę na malym ogniu około 30 min Gdy pierś z kurczaka stanie sie miękka, wyjmuję ją na talerz, i na patelnię wkladam pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki oraz drobno pokrojoną cebulkę, Posypuję wszystko solą, dodaje dużo oregano, bazylii i około 10 kropel sosu Tabasco ( ewentualnie zamiast sosu odrobinę chili) Duszę na malym ogniu pod przykryciem, aż pomidory puszczą soki (okolo 15 min ), wtedy dodaję pierś z kurczaka, razem wszystko duszę. Gdy pomidory rozlecą się na patelni dodaję pieczarki wraz z sokami, które puścily w trakcie duszenia. Wszystko razem dusi sie na bardzo malym ogniu jeszcze około 15 min. Na talezu posypuję jeszcze startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Podaję z ryżem, lub ziemniakami.
Potrzebne przybory:
Potrzebna patelnia, rondel lub maly garnek
Jak podawać?
Z ziemniakami lub ryzem, posypane tartym żóltym serem (ale niekoniecznie).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | bardzo mało |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | EDI |