Pierś z kurczaka w pieczarkach i pomidorach

Przepis kulinarny

Składniki:

Porcja dla 2 osób:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 duże pomidory,
- 1 mała cebula,
- 15 dkg pieczarek,
- przyprawa do kurczaka,
- bazylia,
- oregano,
- sos tabasco (może być chili),
- sól,
- olej.

Jak przyrządzić?

Piersi z kurczaka wkladam na patelnię, solę, obsypuję przyprawą do kurczaka i smaże na oleju, aż stanie się miękka. W tym samym czais wkladam do rondla ( lub małego garnka)pieczarki, dodaję oleju, solę i duszę na malym ogniu około 30 min Gdy pierś z kurczaka stanie sie miękka, wyjmuję ją na talerz, i na patelnię wkladam pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki oraz drobno pokrojoną cebulkę, Posypuję wszystko solą, dodaje dużo oregano, bazylii i około 10 kropel sosu Tabasco ( ewentualnie zamiast sosu odrobinę chili) Duszę na malym ogniu pod przykryciem, aż pomidory puszczą soki (okolo 15 min ), wtedy dodaję pierś z kurczaka, razem wszystko duszę. Gdy pomidory rozlecą się na patelni dodaję pieczarki wraz z sokami, które puścily w trakcie duszenia. Wszystko razem dusi sie na bardzo malym ogniu jeszcze około 15 min. Na talezu posypuję jeszcze startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Podaję z ryżem, lub ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Potrzebna patelnia, rondel lub maly garnek

Jak podawać?

Z ziemniakami lub ryzem, posypane tartym żóltym serem (ale niekoniecznie).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćbardzo mało
Przybliżony koszt25 zł
AutorEDI

Pierś z kurczaka w pieczarkach i pomidorach: Podobne przepisy

Pierś z kurczaka w pieczarkach i pomidorach: wypróbuj również

Powiązane Tematy