Sk艂adniki:
- 2 kostki twarogu tlustego lub poltlustego, razem 0,5 kg,
- 0,5 kg maki tortowej,
- 2 kostki margaryny, razem 0,5 kg,
- marmolada twarda lub d偶em ze sliwek wegierek (tez musi miec ciezsza konsystencje).
Jak przyrz膮dzi膰?
Z maki, margaryny i serow szybko zagniatamy ciasto, kroimy na porcje i kazda czesc rozwalkowujemy (najlepiej na grubosc ok. 3 mm) i kroimy na kwadraty 8 na 8 cm, na srodek kazdego kwadracika kladziemy troszeczke marmoladki i zamykamy to jak koperte, czyli rogami do srodka, jeden rog na drugi, zeby zachodzil, zeby zamknac calkowicie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut, ale kontrolujemy je podczas pieczenia; jesli ktos woli bardziej przypieczone moze dluzej piec.
Uwagi:
Bardzo szybko sie robi i bardzo szybko znika, do tego jest tak proste, ze kazdy potrafi to zrobic, a jest tak dobre, ze wszyscy sie pytaja czy to z ciasta francuskiego.
Mniam mniam, polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | KPINKA |