Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1 masło roślinne,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 budyniu waniliowego,
- 2 duże paczki herbatników.
Jak przyrządzić?
2 szklanki mleka, masło, cukier, cukier waniliowy zagotować. Do gotujących sie składników dodać 2 szklanki zimnego mleka razem z mąką i budyniem.
Brytfankę wysmarować masłem, wyłożyć spód paczką herbatników, zalać jeszcze ciepłą masą. Na górę położyć drugą część herbatników, odstawić do wystygnięcia. Pycha!
Potrzebne przybory:
Duży garnek, miotełka, blacha, łyżka.
Jak podawać?
Zamiast herbatników można użyć krakersów - wersja mniej słodka.
Ja osobiście wolę ciasto postypane cukrem pudrem ale można zastąpic go kakao lub podawać bez dodatków.
Uwagi:
Nie polecam najtańszych herbatników - zawsze zostają twarde.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Misia |