Składniki:
- 1 szkl. cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 szkl. mleka (może być też woda),
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka dżemu,
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Margarynę rozpuścić z cukrem, mlekiem (wodą), kakao i dżemem - wszystko razem zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie dodać 2 szkl. mąki i resztę składników. Piec ok. 30-35 min. w prodiżu.
Uwagi:
Murzynka można posypać cukrem pudrem, ale wtedy należy dać mniej cukru do ciasta, ponieważ może ono być za słodkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |