Składniki:
- 1 kg sera białego półtłustego,
- 3 średnie ugotowane (w łupinach)ziemniaki,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jaj,
- budyń waniliowy,
- rodzynki,
- orzechy,
- można dodac do smaku dowolny aromat.
Jak przyrządzić?
Ser razem z obranymi ziemniakami zmielic 2 razy w maszynce ,masło utrzeć z cukrem i żółtkami,połaczyć z serem ,dodać budyń ,na końcu pianę ubitą z białek-delikatnie wymieszać.Na końcu dodajemy rodzynki i drobno pokrojone orzechy, ewentualnie aromat (w/g uznania).
Uwagi:
Po upieczeniu sernik polukrować lub polac czekolada lub posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Bianka |