Składniki:
- 50 dag mąki,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 8 dag drożdży,
- 25 dag margaryny,
- marmolada.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z drożdżami i margaryną, dodać śmetanę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w lnianą ściereczkę i wrzucić do miski wypełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, wyjąć na obsypaną mąką stolnicę. Wałkować, wykrawać kwadraty, smarować marmoladą i zwijać po przekątnej tworząc rogaliki. Smarować roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem-krzyształem. Piec w piekarniku 170-180 stopni do zrumienienia.
Uwagi:
Do rożków musi być marmolada, ponieważ dżem lub powidła bardzo szybko przypalają się.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | sporo |
Autor | Tamara |