Sk艂adniki:
- 3 szklanki m膮ki,
- 1 kostka masla lub margaryny o miekkiej konsystencji,
- 0,5 szklanki cukru pudru( do ciasta),
- troche cukru pudru do posypania rogalikow,
- 15 dag migalow,
- 2 lyzki gestej smietany.
Jak przyrz膮dzi膰?
Migdaly sparzyc, obrac i posiekac (raczej srednio, ale nie za grube kostki). Make przesiac na stolnice, dodac maslo, posiekac nozem. Dodac posiekane migdaly i smietane. Wszystko dosc szybko wyrobic (nie zrazac sie rozpadaniem ciasta). W razie koniecznosci dodac jeszcze lyzke smietany. Odcinac kawalki ciasta, zrobic srednio cienkie ruloniki. Pociac na kawalki i formowac male rogaliki. Piec w temp. powyzej 200 stopni przez ok. 15 - 20 min., w zaleznosci od grubosci rogalikow. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | hamar |