Składniki:
- 6 białek,
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- ocet,
- mąka ziemniaczana,
- 0,5 śmietany kremówki,
- owoce, np. truskawki, borówki, wiśnie.
Jak przyrządzić?
Białka ubijamy, dodajemy cukier, troszeczke octu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wylewamy gotową masę na blaszkę i pieczemy na papierze, około 15 minut w 170-160, po wyjęciu i ostudzeniu ubijamy kremówkę, ciasto po wyjęciu z piekarnika odwracamy na drugą stronę, kładziemy na drugi kawałek papieru, a staary zrywamy, następnie nakładamy ubitą śmietanę i owoce, posypujemy cukrem pudrem, a potem wszystko zwijamy w roladę.
Uwagi:
Papier do pieczenia, może byś srebrna folia, ale ją sie trudniej zrywa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | madzia |