Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurzych.
Zalewa:
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki maggie lub sosu sojowego,
- 1 jajko,
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Jak przyrządzić?
Składniki zalewy połączyć,włożyć skrzydełka i pozostawić przykryte w lodówce na całą noc.Następnie smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.
Potrzebne przybory:
Garnek lub głęboka patelnia, tak by skrzydełka swobodnie się smażyły na oleju (muszą "pływać").
Jak podawać?
Najlepiej z frytkami i surówką , choć same też sa pyszne.
Uwagi:
Ilość zalewy podana jest na 1 kg skrzydełek, jeśli chcemy zrobić mniej lub więcej skrzydełek - musimy odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć jej ilość.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iwonek35 |