Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym i jedna w oleju;
- 10 jajek;
- cebula;
- majonez;
- 30 dkg sera żółtego;
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
SAŁATKA JEST WARSTWOWA (NIE MIESZAMY JEJ).
Gotujemy jajka; ucieramy same białka na grubej tarce to samo robimy z połową sera żółtego; następnie mieszamy ze sobą tuńczyki w osobnej miseczce i połowe nakładamy na ser; cebule drobno kroimy i k.ładziemy na tuńczyk; solimy i pieprzymy;następnie dajemy majonez tak abe pokryć całą powierzchnię; nakładamy kolejne warstwy najpierw ser potem tuńczyk i majonez; na koniec żółtka trzemy na drobnej tarce, tworzą one ostatnią warstwe; powierzchu jeszcze solimy i pieprzymy.
Potrzebne przybory:
Tarka i półmisek.
Jak podawać?
Najlepiej z chlebem i wędliną drobiową.
Uwagi:
Sałatka jest warstwowa nie mieszamy jej. Najlepiej podawa z chlebem i z wędliną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | justyska |