Składniki:
- 7 duzych wiejskich jaj (jeśli w prodiżu), a 10 duzych wiejskich jaj (jeśli na blasze i pieczone w piekarniku),
- 1,5 szklanki cukru jeśli w prodiżu, a 2 szklanki cukru jeśli na blasze.
Składniki zmiksowac w garnku przez 20 min (lekko podgrzewajac na gazie przez ok. 5 min).Dodać 2 szklanki mąki (2,5 jeśli na blasze)wymieszanej z 2 łyzeczkami proszku do pieczenia dr. Oetker.2 placek ciemny skaładniki takie same ,lecz odjac pół szkalnik maki i w zamian dodać kakao( HOLENDERSKIE Z WIATRAKIEM )masa 5 duzych jaj 1,5 szkalnki cukruubic w garnku na gazie(ok 5 min.) przez ok 20 min.4 masła extra(nalezy masło rozgnieść rękoma w misce)skaładniki powoli miksować dodajac po łyżce ubitych jajdodac pół aromatu arakowego i 100ml spirytusu oraz cytryne (na końcu zeby masa nie scięła się)bakalje wg.uznania (orzechy ,migdały, rodzynki) gotowa mase podzielic na dwie części,do jednej cześci dodac kakao ok. pół szklankiponcz1 litr mocnej ,ostudzonej i macno osłodzonej herbaty dodać 2 cytryny i aromat rumowy i arakowy 100ml spirytusu
Jak przyrządzić?
Piec w prodiżu 45 min.
W piekarniku ok. 40 min. w temp 0o 180 stopni.
Placki nasaczyc ponczem i kolejno przekładac masa (czarny placek białą masą + powidła śliwkowe).
Wierzch udekorować dzieląc placek (okrągły) na osiem cześci i kolejno posypywac orzechami, tarta czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Prostokatny placek dzielimy tak jak szachownice i kolejno posypujemy.
Potrzebne przybory:
Sprawne ręce.
Jak podawać?
Tylko na rodzinne uroczystosci lub na wystawne przyjęcia.
Uwagi:
Koszt to ok. 50 zł.
Czasochłonny i wymaga dużych nakładów pracy.
Polecam biszkopty zrobic dzien wczesniej.
Tort jest odlotowy!!!
Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | solwana |