Składniki:
Odmierzone szklanką białka - tyle, ile białek objętościowo tyle szklanek:
- mąki,
- cukru pudru,
- maku,
- na 1 szklankę białek 1 kostka masła i 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- rodzynki,
- posiekane orzechy włoskie.
Jak przyrządzić?
Mało roztopić w garnuszku i podstudzić, odmierzyć białka szklanką i wlać do dużego naczynia (miska, garnek). Do drugiego naczynia wsypać wszystkie pozostałe składniki suche, w tym suchy mak, wymieszać.
Ubić pianę z białek na sztywno, wsypać suche produkty, delikatnie wymieszać, dodać roztopione masło, wymieszać. Do piekarnika lub do prodiża, upiec - mój prodiz piecze około 30 - 40 minut.
Potrzebne przybory:
dwa duże naczynia (miski, garnki), garnuszek do topienia masła, szkalnka do odmierzania, trzepaczka lub mikser do ubicia piany, tortownica lub prodiż.
Uwagi:
Z 1,5 szklanki białek wychodzi już duża tortownica lub prodiż.
Można dodać inne bakalie, polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ola |