Składniki:
- szczypta soli,
- 2 białka,
- 80 g cukru pudru,
- 850 ml brzoskwiń z puszki,
- 4 łyżki likieru pomarańczowego,
- 1 łyżeczka masła,
- 20 g płatków migdałowych.
Jak przyrządzić?
Odlać sok z brzoskwiń. Likier z masłem i sokiem z brzoskwiń gotować w szerokim rondlu aż zgęstnieje. Połówki brzoskwiń zanurzyć w gęstym syropie, włozyć do żaroodpornego naczynia. Białka z solą ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając przesiany cukier. Piana musi być naprawdę sztywna. Wyciskarką do kremu udekorować połówki brzoskwiń tak, aby piana miała kształt czapeczek. Posypać migdałami. Owoce wstawić do nagrzanego piekarnika (elektryczny 175*C, gazowy na 2-3 stopniu), na górną szynę. Kiedy piana zrobi się złotobrązowa, wyjąć z piekarnika. Serwować zaraz po upieczeniu.
Jak podawać?
Podawać z kawą lub koniakiem. Świetnym dodatkiem są także lody czekoladowe posypane orzechami włoskimi lub brazylijskimi, ewentualnie polane karmelem.
Uwagi:
Brzoskwinie w śnieżnych czapeczkach to lekkie i smaczne danie. W podobny sposób można również przygotować aromatyczne jabłka, ananas czy morele z kompotu.
Bezowe czapeczki i owoce można przygotować wcześniej. Tuż przed podaniem szybko je zapiec.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 330 kcal / porcja |
Autor | Nina |