Składniki:
- 3 czekoladowe blaty biszkoptowe (np. Delhi),
- 4 opakowania śnieżki,
- 4 opakowania śmietanki 30%,
- puszka ananasów.
Jak przyrządzić?
Śnieżkę ubij ze śmietaną na pulchną masę, odsącz ananasy (nie wylewaj soku) i pokrój je na cząstki. 1 blat połóż na podstawce i nasącz go sokiem z ananasów (możesz dodać do niego kilka kropel rumu) wyłuż odpowiednia ilość masy śmietanowej i rozprowadź ją równomiernie. Nastepnie ułóz kawałki ananasa i położ kolejny blat. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Możesz zostawic odrobinę masy (użyj szprycy i noża-łopatki) i kilka kawałków ananasa do udekorowania tortu. Wstaw swoje dzieło do lodówki na ok. 1-1,5 godz. Samcznego ;)
Potrzebne przybory:
Podstawka do tortu, szpryca, nóż-łopatka, mikser, sitko.
Jak podawać?
Ananasy można zastąpić brzoskwiniami lub wiśniami z kompotu, a w sezonie truskawkami lub poziomkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | polly |