Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 3 płaskie łużeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru i 1 szkl. cukru do białek,
- owoce.
Jak przyrządzić?
Mąkę, margarynę, cukier (6 łyżek), prszek do pieczenia, 5 żółtek zagnieść razem i uformowac wałek. Podzielić go na 3 równe części. Pierwszą "wyskubać" na blache wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, drugą zagnieść z kakao i poskubać na jasna warstwe. Rozłożyć owoce. Ubic pianę z białek i cukru i wyłożyc na owoce. Poskubać trzecia część na wierzchu. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sprawdzać patyczkiem czy upieczone (około 45 minut).
Uwagi:
Osobicie polecam agrest (lekko kwaskawy), mozna tez uzyć wiśni lub konfitur (każy owoc chyba pasuje).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ania |