Składniki:
Ciasto:
- 200 g tłuszczu (masło, margaryna, smalec),
- niepełna szkl. śmietany,
-mąka (tyle, ile zabierze ciasto).
Krem:
- krem "Karpatka",
- 1 cytryna (średniej wielkości).
Jak przyrządzić?
Krem "Karpatka" przygotować wg przepisu. Cytrynę sparzyć, nie obierając zetrzeć z niej skórkę (na oczkach przeznaczonych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane ). Do wystudzonego kremu dodać otartą skórkę i sok z całej cytryny.
Z podanych składnikow zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję plastelinkową ). Rozwałkować, wyciąć paski o grubosci ok. 2 cm. Foremki lekko natłuścić. Każdy pasek nawinąć na foremkę. Upiec na kremowy kolor.
Po wystudzeniu rurek, napełnić je kremem ( przy pomocy szprycy lub foliowego woreczka-odciąć róg ).
Potrzebne przybory:
Foremki w kształcie ściętego stożka (można je kupić na stoisku gospodarstwa domowego).
Uwagi:
Rurki można przed włożeniem do piekarnika posypać cukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | ziutka |