Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 5 dużych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy lub sos do spaghetti w proszku,
- ser żółty,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaków.
Jak przyrządzić?
Piersi przekroić na pół, przyprawić i podsmazyć.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić jak najdrobniej i poddusić na łyżce oliwy.
Cebulę i czosnek posiekać i dodać do pomidorów. Dusić kolejne kilka minut.
Do pomidorów dodać następnie koncentrat lub sos, wymieszać, przyprawić i dusić jeszcze jakiś czas żeby się wszystko dobrze połączyło. Konsystencja masy pomidorowej nie powinna być zbyt rzadka więc w razie otrzeby dodać jeszcze jeden sos w proszku.
Na wysmarowanej tłuszczem brytfance ułożyc podsmażone piersi kurczaka, na to wylac masę pomidorową a następnie zetrzeć spora ilość sera żółtego tak aby wszystko przykryć.
Piec w średnio rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści i nabierze złotawego koloru.
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, rondel, brytfanka.
Jak podawać?
Na ciepło. Najlepiej smakuje bez zadnych dodatków typu ziemniaki czy frytki, tylko z winem. Ale to oczywiscie zależy od gustu.
Uwagi:
Potrawa ta była jedna z niewielu jakie smakowały mi w stanach więc postanowiłam sie nią podzielić. Napiszcie jak wrażenia :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | shamrock |