Sk艂adniki:
- 275g masla,
- 250g ciastek imbirowych,
- 150 mialkiego cukru,
- 400g slodkiego skondensowanego mleka,
- 5 bananow,
- 500ml slodkiej smietanki,
- kakao lub czekolada do "oproszenia" ciasta.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zmiazdzyc ciastka na mia艂ko. Roztopic 100g masla i zmieszac z ciastkami. Przelozyc do tortownicy i przycisnac mase mocno do spodu. Odstawic do ochlodzenia.Pozostale maslo i cukier roztopic w garnku (tefal, zeby masa nie przywarla), dodac skondensowane mleko powoli, ciagle mieszajac doprowadzic do lekkiego wrzenia, gotowac dokladnie 5 minut, nie dluzej! Oczywiscie mieszajac, zeby nie nic nie przywarlo. Powinien powstac lekki, zlotawy karmel. Przelac do tortownicy z ciastkami i schlodzic, po czym pokrojone w plasterki banany polozyc na wierzch karmelu. Ubic smietane do sztywnosci i pokryc banany. Na wierzch mozna dodac plasterki bananow, kakao lub starta czekolad臋.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | bardzo du偶o |
Autor | ashka |