Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 1 szklanka rodzynek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 1/4 szkl oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki cynamonu.
Jak przyrządzić?
1. Wymieszać: płatki, otręby, mąkę, proszek, posiekane rodzynki i cynamon.
2. Odzielnie wymieszać jajko, olej i sok. Dodać do sypkich produktów. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Łyżką ułożyć ciasteczka i piec w 200 stopniach ok 10 min.
Uwagi:
Ciasteczka robię też w innej wersji z tym, że dodaję cukier, ale nie jest to konieczne, po prostu siostra lubi słodkości: dodaję 5-6 łyżeczek kakao (słodkiego do mleka), 2 łyżeczki cynamonu i słodzę je miodem albo 50 g cukru. Nie dodaję też proszku do pieczenia- troszkę mniej rosną ale niektórzy nie lubią ciast z dodatkiem sody. Dodaję tak samo rodzynki, orzeszki, pokrojoną w małą kostkę czekoladę. Można też dodać inne bakalie np. skórkę pomarańczową albo posiekane suszone morele. Robie też wersję że do masy podstawowej dodaję ok. 150 g wiórków kokosowych, 50 g cukru, cukier i zapach waniliowy (bez proszku do pieczenia). Wszystkie wersje są pyszne więc polecam ich wypróbowanie!!! SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |