Tort królewski (autor nutella)

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 2 żółtka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki śmietany,
- 20 dag masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 3 szkl. mąki krupczatki,
- 1 łyżka kakao.

Krem:
- 0,5 l mleka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 zapach rumowy.

Polewa:
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki wody,
- 1 łyżka masła,
- poza tym słoik dżemu z czarnej pożeczki lub powideł,
- wiórki kokosowe.

Jak przyrządzić?

1. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać miękkie masło, śmietanę i miód, dalej ucierać.

2. Do tego dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.

3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao. W tortownicy upiec 3 placki.

4. krem: Mleko zagotować z manną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, masłem i zapachem, dodać do przestudzonego mleka z manną.

5. Jasny placek posmarować powidłami i kremem, przykryć ciemnym plackiem. Ciemny placek również posmarować dżemem i kremem, przykryć ostatnim plackiem.

6. polewa: Rozpuścić masło, dodać kakao, wodę i cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści i postanie gładka, jednolita masa.

7. Polewą polać boki i górę ciasta, całe posypać wiórkami kokosowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Autornutella

Tort królewski (autor nutella): Podobne przepisy

Tort królewski (autor nutella): wypróbuj również

Powiązane Tematy