Składniki:
Ciasto:
- 2 żółtka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki śmietany,
- 20 dag masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 3 szkl. mąki krupczatki,
- 1 łyżka kakao.
Krem:
- 0,5 l mleka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 zapach rumowy.
Polewa:
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki wody,
- 1 łyżka masła,
- poza tym słoik dżemu z czarnej pożeczki lub powideł,
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać miękkie masło, śmietanę i miód, dalej ucierać.
2. Do tego dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.
3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao. W tortownicy upiec 3 placki.
4. krem: Mleko zagotować z manną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, masłem i zapachem, dodać do przestudzonego mleka z manną.
5. Jasny placek posmarować powidłami i kremem, przykryć ciemnym plackiem. Ciemny placek również posmarować dżemem i kremem, przykryć ostatnim plackiem.
6. polewa: Rozpuścić masło, dodać kakao, wodę i cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści i postanie gładka, jednolita masa.
7. Polewą polać boki i górę ciasta, całe posypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |