Składniki:
- 1/2 paczki makaronu spaghetti,
- żółtko,
- małe opakowanie tartego parmezanu,
- słodka śmietanka,
- ząbek czosnku,
- 40 dkg boczku wędzonego,
- duża cebula,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
1. Makaron na wrzątek!
2. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę i usmażyć na 3 łyżkach oliwy.
3. W misce rozetrzeć żółtko z 100 - 150 ml śmietanki, ząbkiem czosnku i parmezanem.
4. Makaron prosto z wrzątku przełożyć do ww. miski i energicznie wymieszać, by całość przylgnęła do klusek.
5. Przesypać boczek z cebulą z patelni i wymieszać.
6. Jeść ze smakiem i białym, półwytrawnym winem.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |